Ha nem lenne Kisköre, a Tisza-tó sem létezne. Hazánk második legnagyobb tava ugyanis csak annak köszönheti létét, hogy elkészült itt a vízlépcső az 1970-es években. Kisköre tehát valóban a Tisza-tó bölcsője. Itt született meg az a mostanra elképesztően színes vadvízi élővilággal rendelkező hatalmas vízfelület, amelyről az először ide látogató talán meg se tudja mondani, hogy mesterséges. Az ember által létrehozott vízfelületet az évtizedek során meghódította a természet, víztározóból vadvízországgá alakult át. A Tisza-tó 1999 óta a Hortobágyi Nemzeti Park bemutatóterületeként az UNESCO Világörökség része.

A Tisza-tó kb 5x nagyobb,
mint a Velencei-tó
és kb. 5x kisebb,
mint a Balaton.

A Tisza-tó területe 127 km2 , és valójában „átfolyásos”, mesterséges eredetű víztározó. Vízszintjét befolyásolja a folyó vízjárása, és az is,

hogy milyen évszak van, télen ugyanis jóval alacsonyabb vízszintre „eresztik le” a tavat a szakemberek. 

A csodás környezetben mozaikos elrendezésben váltakoznak a nyílt vízfelületek a szigetes területekkel, számtalan kisebb csatorna, holtág szövi át és medencék határolják. Emiatt rendkívül változatos vízi életterek alakultak ki, amelyek magukkal ragadják a természetkedvelő látogatókat.

Ha nem lenne Kisköre,

a Tisza-tó sem létezne!

A tó szerelmesei számtalan kikapcsolódási lehetőséget találhatnak a Tisza-tónál. A természetjárók, kerékpártúrák szerelmesei, a fürdőzők vagy a horgászok mind élvezhetik a környék adta lehetőségeket és az itt élők vendégszeretetét.