A hallépcső Közép-Európa legnagyobb ökológiai halfolyosója, ez biztosítja a kapcsolatot a Tisza-tó és az akár 10 méterrel alacsonyabb vízszintű Tisza folyó között. Ez a hatalmas  szintkülönbség és a vízlépcső zárt zsilipjei megakadályozza a halakat abban, hogy szabadon, természetesen mozoghassanak a tó és a folyó között. Ezért hozták létre a hallépcsőt 2014-ben, ami tulajdonképpen kikerüli az akadályt.

 

1400 MÉTER HOSSZÚ, 37 LÉPCSŐ, 10 DARAB MEDENCESOR, TÖBB MINT 40 HALFAJ

A halfolyosó közel 1400 méter hosszan zúgókkal, kisebb vízesésekkel szabdalva vezet a Tiszáig. A 37 darab lépcső és a hozzá kapcsolódó réselt halátjáró, illetve az alsó szakaszon 10 db természetközeli medencesor kialakításával vált lehetővé a halak mindkét irányú mozgása. Több, mint 40 halfajt figyeltek meg eddig, mint pl. a magyar bucó, vágócsík vagy széles durbincs. A Hallépcső gátjánál elhelyezett kémlelő ablakokon meg is pillanthatjuk a halakat.

Hasznos információk:

Parkolás:

A Tourinform irodától kiindulva több különböző parkolási lehetőség is van a hallépcsőig, ezek az alábbiak:

  • a „Vízerőmű Buszmegálló” mögötti betonozott területen (A)
  • a Vízlépcső jobb-parti hídfelhajtója melletti gyepes területen (elsősorban horgászok részére) (B)
  • a Hallépcső frissítőpontjánál (Lépcső Bisztró) kijelölt parkolóban korlátozott számban (10 db) (C)
  • a Lépcső Bisztró parkolójával szembeni rézsűs lehajtó alatti gyepes területen, a játszótér közelében (D)

Gáthajtási (töltéshasználati) engedély:

Gáthajtási engedélyt nem szükséges váltani abban az esetben, amennyiben Kisköre felől hajt fel valaki autóval a duzzasztómű üzemi útjára, és csak a Hallépcsőig közlekedik.

Ha valaki Kisköre irányából kíván gépjárművel ellátogatni a Hallépcsőhöz és onnan visszamegy Kiskörére, azaz nem hajt fel a gátra Abádszalók vagy Pusztataskony irányába, csak az üzemi hídra, annak nem kell az engedélyt megváltania, és nem is fogják megbüntetni. Például: Kisköre → „F” pont → „H” pont → vissza Kisköre. Ha azonban a Hallépcső meglátogatását követően tovább kíván haladni a gáton a látogató (például Abádszalók irányába), akkor viszont már rendelkeznie kell töltéshasználati engedéllyel.

Látogatható: Egész évben
Üzemlátogató túra jelentkezés: kiskore.szmg@kotivizig.hu
Hallépcső élő webkamera: KLIKK IDE!

Itt találod: